Fysieke Tip van Liesbeth: welke sporten kun je naast golf beoefenen?

Liesbeth Pauwels is als fysieke coach betrokken bij The Dutch Junior Golf Academy en traint diverse jeugdige topspelers. Deze maand beantwoord zij de vraag: welke sporten kan ik naast golf goed beoefenen zónder dat dat een negatief effect heeft op mijn spel? Of anders geredeneerd: zijn er sporten die ik naast golf kan beoefenen die mijn spel positief beïnvloeden?

Liesbeth: “Vanuit mijn opleiding als bewegingswetenschapper, mijn TPI junior achtergrond en ervaring neem ik heel duidelijk de volgende stelling in: Athletes before golfers.,Het is wetenschappelijk onderbouwd dat multi sport atleten beter voorbereid zijn voor een toekomst in golf. Daarnaast ervaar ik in mijn coaching programma’s dat de kinderen met een bredere sport achtergrond: 1. minder snel geblesseerd raken. 2. meer energie hebben tijdens en na de training en 3. sneller nieuwe bewegingen oppakken. Daarnaast wordt ook de technische ondersteuning van de golf coach ondersteund en wordt het aanleren van nieuwe swing technische veranderingen makkelijker.

Golf is een super dynamische sport. Zoals in mijn eerdere blogs beschreven is de golfswing afhankelijk van mobiliteit, stabiliteit en coördinatie om maar een paar aspecten te noemen. Hierbij mijn lijst met sporten die fysiek direct invloed hebben op de golfbeweging.

De volgende sporten hebben mijn inziens een positieve impact op golfen:

 • Basketbal
 • Hockey
 • Ijshockey
 • Athletiek (alle takken)
 • Dans
 • Honkbal
 • Paardrijden
 • Turnen
 • Tennis
 • Judo, boksen, Ju Jutsu
 • Persoonlijke Training en begeleiding

De volgende sporten wil je liever vermijden in combinatie met golf:

 • Wielrennen
 • Hardlopen
 • Crossfit
 • Spinning
 • Voetbal
 • Zwemmen

Om de fysieke ontwikkeling en potentie te vergroten is mijn advies om minimaal 1 andere sport naast golf te beoefenen tot ongeveer 15 jaar en dan pas een “keuze” te maken. Dit is natuurlijk voor iedereen anders en de uiteindelijke keus om je helemaal te focussen op 1 sport of juist meerdere sporten te blijven beoefenen blijft er een die alleen jij (in samenspraak met je ouders en coaches) kunt maken!

By developing as an athlete first and a golfer second we believe that your chances for success and playing the game for a lifetime greatly increase.” Dave Philips, co-founder Titleist Performance Institute.”

Succes! Kijk op www.lpgolfperformance.nl voor meer informatie, instructie videos en tips! Voor vragen en coachings mogelijkheden mail liesbeth via info@lpgolfperformance.nl